Incident se stal loni v noci na 28. června. Švačuk, původem z Ukrajiny, na chodbě ubytovny podle obžaloby po předchozí rozepři napadl násadou od krumpáče Jaroslava R. Druhý muž Radek B. mu násadu podle státního zástupce vytrhl z rukou. Švačuk si pak podle obžaloby opatřil dvě mačety a na Radka B. zaútočil před ubytovnou. Ten první ránu vykryl násadou, další ho zasáhla do hlavy. "Křičel na něj, že mu usekne hlavu, že ho zabije," uvedl státní zástupce Ivan Hrazdira. Muž stačil utéct.

Podle Švačuka to ale bylo jinak. Po hádce v tamní hospodě mu podle něj oba muži chtěli ublížit a šli za ním do ubytovny, kde ho napadli. Řekl, že ho bili a jeden z nich ho začal dusit. Tak šel do svého pokoje pro násadu. "Nechtěl jsem nikoho bít, nechtěl jsem mu ublížit," uvedl Švačuk. O násadu se pak podle něj přetahovali, jeden z mužů mu ji vytrhl a uhodil ho do kolena. Švačuk řekl, že pak začal utíkat a jeden z mužů běžel za ním. "Říkal, že mi zláme kosti," vypověděl obžalovaný.

Předseda senátu Michal Zámečník uvedl, že ze znaleckého posudku nevyplývá, že by Švačuka někdo bil nebo dusil. O mačetách Švačuk podle svých slov nic nevěděl. Policii však u něj našla dva prázdné obaly, podle Švačuka v nich ale žádné mačety uschované neměl.

U soudu dnes vypovídal i poškozený Radek B. Uvedl, že svého kamaráda šel na ubytovnu doprovodit, protože přítel se bál o život. Švačuk je prý napadl násadou, pak jen jeho mačetami. "Skočil jsem do vysoké do trávy, slyšel jsem, jak mě hledá. Jsem rád, že jsem živý, že jsem to přežil," uvedl Radek B.

Hlavní líčení dnes pokračuje výslechem dalších svědků.