Šestašedesátiletá žena zemřela v noci na 19. července v bytě ve Vavřenově ulici v Praze 4 na následky mnohačetných bodnořezných poranění na hlavě, krku i trupu. Byt si pronajímal o 28 let mladší Drholec. "Plně se doznávám, svého činu velice lituji. S následky svého jednání se budu potýkat po zbytek svého života. To je vše, co bych chtěl uvést," přečetl muž při dnešním hlavním líčení z předem připraveného prohlášení.

Podle Drholcovy předchozí výpovědi na policii, kterou zrekapituloval předseda soudního senátu, se muž se svou obětí seznámil v restauraci na Novodvorské, kam si po práci zašel na pivo. "Přisedla si ke mně ta paní, vůbec jsem ji neznal. Začala mi vyprávět, že má nějaké problémy. Nejdřív jsem tomu nevěnoval pozornost, chtěl jsem být sám. Pak jsem si říkal, že když má takové problémy, tak může jít ke mně, aby se zklidnila," uvedl kriminalistům Drholec.

Doma prý dál popíjeli pivo a žena na něj po čase začala být nepříjemná. "Zvyšovala na mě hlas, křičela, že jsme všichni stejní. Mlátila nádobím, což se mi tedy vůbec nelíbilo," tvrdil Drholec. Pak si prý všiml, že mu zmizel telefon a peníze z peněženky. "To už jsem byl opravdu vynervovanej. Řekl jsem jí, ať vypadne. Začala do mě kopat, mlátila mě, nadávala. To jsem si nenechal líbit. Cvaklo mi, vytáhl jsem nůž a řekl jsem jí, že jestli na mě ještě jednou sáhne, tak ji podříznu," uvedl k posledním okamžikům před útokem.

Z přečtené výpovědi druha zavražděné vyplynulo, že žena dříve pracovala jako servírka, později byla po mozkové příhodě v invalidním důchodu a trpěla výpadky paměti. Někdy se prý ztratila i na několik dní, z výletů do Prahy se vracela bez osobních věcí.

Drholec byl v době činu ve zkušební době podmíněného trestu, který dostal krátce předtím za to, že oloupil svou matku.