Kromě Šulce státní zástupce obžaloval i bývalé ředitele úřadu ROP Pavla Markvarta, Jiřího Červinku, současnou ředitelku úřadu Janu Havlicovou a bývalého právníka úřadu Jana Martinovského. Obžalovaní podle žalobce zajišťovali neoprávněné vyplacení doložek v řádech statisíců bývalým ředitelům úřadu Petru Kušnierzovi a Markvartovi.

Odročení hlavního líčení soud vysvětlil dvěma důvody. Jednak tím, že se nepodařilo najít jednoho svědka, ale především tím, že vrchní soud zatím nerozhodl o odvolání v případu předchozí kauzy ROP Severozápad. V té byl Markvart zatím nepravomocně odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu s odkladem na tři roky. "Je na místě počkat na pravomocné rozhodnutí vrchního soudu v této věci," řekl Kuděla.

Bývalý hejtman Šulc, který byl v obě Kušnierzova prvního obvinění v roce 2011 předsedou výboru ROP Severozápad, podle žalobce žádal, aby Kušnierzovi, jenž byl ve vazbě, byla vyplacena konkurenční doložka. Žalobce uvedl, že Červinka, Markvart a Martinovský připravili konkurenční doložku, kterou pak schválil výbor ROP Severozápad. Vyplacením odměn byl podle obžaloby mimo jiné porušen zákon o úřednících. Škoda v případě Kušnierze činí více než 740.000 korun, uvedl státní zástupce.

Obdobná konkurenční doložka byla podle žalobce uzavřena při jmenování Markvarta ředitelem. I on byl později obviněn a dosud čelí obžalobě z ovlivňování projektů ROP Severozápad. V této části kauzy čelí obžalobě i Havlicová, která nechala Markvartovi konkurenční doložku, i když sníženou, vyplatit. U Markvarta škodu žalobce vyčíslil na 582.000 korun.

Všichni obžalovaní kromě Jiřího Červinky vinu odmítli. Tvrdí mimo jiné to, že nemohli porušit zákon o úřednících, protože ROP Severozápad nemá úředníky, ale zaměstnance. Jediný, kdo se přiznal, je Jiří Červinka. ROP Severozápad se k trestnímu řízení nepřipojil.

Červinka je s dalšími 23 lidmi nově obviněný v aktuální kauze ROP Severozápad. Dalšími obviněnými jsou například ústecká hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová či starosta Chebu Petr Navrátil. Obviněn je také ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS) nebo končící ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Vladimír Macholda. Mezi obviněnými je také podnikatel Daniel Ježek, jako jediný je stíhán vazebně.