Server WikiLeaks před týdnem na twitteru uvedl, že jeho zakladatel bude souhlasit s vydáním do USA, pokud dosluhující prezident Barack Obama udělí milost Chelsea Manningové. Ta kdysi WikiLeaks předala statisíce dokumentů a byla za to odsouzena. Manningové, kterou soud poslal do vězení na 35 let ještě jako Bradleyho Manninga, Obama tento týden trest skutečně zmírnil. Odmítl ale, že by to nějak souviselo s Assangeovou nabídkou. Na svobodu by se měla Manningová dostat v květnu.

"Stojím si za vším, co jsem řekl, včetně nabídky, že půjdu do Spojených států, pokud bude Chelsea Manningové snížen trest," uvedl dnes Assange. "Nebude zmírněn do května, do té doby budeme moci vést řadu debat," dodal. Hovořit chce o svém případu hlavně se zástupci ministerstva spravedlnosti. Do USA byl prý vždy ochoten odcestovat, ale jen pod podmínkou, že se země zaručí, že bude respektovat jeho práva.

Assange se pobytem na ekvádorské ambasádě v Británii snaží zabránit svému vydání do Švédska kvůli obvinění, že se v roce 2010 dopustil znásilnění. Australan Assange obvinění odmítá a tvrdí, že se obává vydání ze Švédska do USA právě kvůli trestnímu vyšetřování činnosti WikiLeaks.