Obžalovaní Simon Baier, Michal Cvan a Jozef Minár si podle spisu předloni vytipovali dům v Lysicích na Blanensku, kde bydlel osamělý třiašedesátiletý muž. S kuklami na hlavách a teleskopickým obuškem vnikli do domu, muže svázali a hlavu mu podle spisu omotali látkou. Pak do ní na ústech prořízli díru a křičeli na něj, ať se nehýbe, nebo že ho podříznou. Pak ho polévali slivovicí a škrtali kolem něj zapalovačem. Vynutili si tak vydání platební karty i s PIN kódem. Muže později našel jeho bratr.

"Seděl mezi futrama, zkroucenej, celej špatnej. Říkal, že ho přepadli, že chtěli peníze, a tak ho začali bít a mučili ho. Že ho polívali slivovicí a chtěli ho zapálit," svědčil dnes bratr přepadeného.

V Ivančicích na Brněnsku si pak obžalovaní vyhlédli jiného osamělého devadesátiletého muže. Podle státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové šli do jeho domu krást i za cenu toho, že ho usmrtí. Na hlavy si dali kukly a tentokrát se vybavili i pistolí. Seniora, kterého našli v ložnici, podle spisu svázali a bili do hlavy. Poté ho udusili, to vše dva dny před Štědrým dnem.

Baier už na konci listopadu vypovídal, že v obou případech šel krást, ne vraždit. "Nepoužil jsem žádné násilí a cítím vinu, za to, že se to stalo," řekl tehdy. Doplnil, že oběma mužům jen spoutal ruce. Cvan také uvedl, že šli jen krást. "Netušil jsem, že pán zemřel, to jsem se dozvěděl až později," řekl. Podle něj poškozené mlátil Baier. Třetí z obžalovaných mužů je cizí státní příslušník, vypovídat odmítl.

U soudu dnes vypovídaly i znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie, které u žádného z obžalovaných neshledaly žádnou psychickou poruchu. Psycholožka Beata Nour Mohammadi uvedla, že přirozenou autoritu v trojici měl Baier. "Jeho druzi ho oceňovali a vážili si ho. Jako jediný byl schopen zajistit si legální práci a disponoval automobilem," uvedla. Doplnila však, že skupinka formálního vůdce neměla.

Hlavní líčení soudce odročil na neurčito kvůli možné videokonferenci se svědkem, který je v Rakousku.