Loňský rok byl pro hasiče mimořádný počtem požárů, při nichž škody přesáhly 100 milionů korun. Bylo jich devět, mezi roky 2013 a 2015 byly takové požáry jeden až tři ročně. Největší škodu 235 milionů korun způsobil oheň v bohumínských železárnách a drátovně, který se stal 30. července. Příčinu vzniku požáru hasiči vyšetřují.

Podle náměstka šéfa hasičů Františka Zadiny byl objekt v odstávce. Uvnitř se však uvolňovaly chemikálie a roztoky, které podpořily hoření a destrukci stavby, kterou završil pád střechy. "Tím byl ten požár komplikovaný," podotkl Zadina.

Druhou nejvyšší škodu 190 milionů korun způsobil požár ve skladovací hale doplňků pro okna v obci Dědice na Vyškovsku. Vznikl kvůli technické závadě. Další požáry s vysokou škodou se staly například na bohumínském vlakovém nádraží, kde oheň na dlouhou dobu zkomplikoval železniční dopravu v regionu, nebo ve filmových ateliérech v Praze, kde shořely kulisy.

Příčinu vzniku ohně ve filmovém ateliéru hasiči zjišťují. Zadina dnes uvedl, že ve středověkém městě nebyl dodržen dodatečný odstup mezi jednotlivými stavbami, nacházely se tam také propanbutanové lahve a šíření požáru podpořil silný vítr.

Hasiči loni řešili celkem 105.131 události, což bylo o 6853 méně než o rok dříve. Podle generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby byl pokles způsoben tím, že se zemi proti minulým rokům vyhnuly rozsáhlé letní požáry nebo přírodní katastrofy jako povodně. Hasiči se tak podle svého šéfa museli zaměřit hlavně na "mravenčí" práci a dělali řadu specifických zásahů. Jmenoval například vyprošťování uvízlé lodi v Drážďanech nebo pokračující zásah ve Vrběticích, kde předloni vybuchly muniční sklady.

Zhruba polovinu loňských výjezdů tvořily technické zásahy, kam patří například odstraňování popadaných stromů. Následovaly zásahy u dopravních nehod a požárů. Hasiči loni evakuovali 64.862 lidí. Největší evakuaci hasiči dělali ve středočeské Dobrovízi, kde hořelo ve skladu amerického internetového obchodu Amazon. Objekt muselo opustit přes 2800 lidí.

Čeští hasiči by letos měli pracovat s rozpočtem 8,7 miliardy korun, což je o 900 milionů víc než v roce 2016. Investovat chtějí 1,1 miliardy korun. Peníze by měly jít na nákup nové zásahové techniky či na rekonstrukce požárních stanic pro dobrovolné hasiče. Sbor by letos měl mít 9727 hasičů a 1057 občanských zaměstnanců.