Dánská policie mladou ženu zatkla na žádost Interpolu v neděli večer na základě tipu jednoho jihokorejského novináře. Dnes žena stanula před soudem, který rozhodl, že ve vazbě zůstane čtyři týdny, sdělil dánský prokurátor.

Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že Soul už požádal o vydání zadržené mladé ženy. Obě země mají uzavřenou extradiční dohodu.

Dánská agentura Ritzau bez dalších podrobností napsala, že Čchung Ju-ra u soudu vinu popřela. Žena podle ní dodala, že na žádost své matky pouze podepsala nějaké dokumenty. U výslechu pak podle Reuters dánské policii řekla, že v zemi je kvůli své práci a je si vědoma, že ji chce jihokorejská policie vyslechnout.

Čchung Ju-ra, která je držitelkou zlaté medaile v jezdeckém sportu z asijských her, je podezřelá, že využívala výhod plynoucích z blízkého vztahu své matky s prezidentkou. Mělo se jí mimo jiné dostávat zvláštního zacházení na prestižní univerzitě.

Její matka Čche Sun-sil v Jižní Koreji čelí obvinění z korupce a zneužití moci. Je podezřelá, že jako prezidentčina důvěrnice zasahovala do záležitostí státu, přestože neměla žádnou výkonnou ani poradní funkci. Svých blízkých vztahů s prezidentkou podle prokuratury využívala i k vymáhání financí od velkých firem. Část peněz prý použila pro vlastní potřebu.

Například společnost Samsung uvedla, že dceři důvěrnice zaplatila koně, ale odmítla, že by tak učinila, aby získala přízeň prezidentky.

Skandál kolem prezidentčiny důvěrnice vyvolal v Jižní Koreji mohutné demonstrace proti hlavě státu, parlament nakonec v prosinci odhlasoval sesazení prezidentky; tento krok musí ještě potvrdit ústavní soud.

Prezidentka se veřejnosti omluvila za to, že její důvěrnice měla přístup k určitým vládním dokumentům. Odmítla ale jakýkoli podíl na korupci.