Strážci zákona ověřili během noci totožnost zhruba 650 osob, uvedl Mathies. Většina z nich byla původem ze severní Afriky, dodal. Sto devadesát jich policie vykázala z centra porýnské metropole a více než sto jich na místě zadržela.

Šlo o součást opatření, která měla zabránit opakování útoků z oslav příchodu roku 2016, které měli podle obětí na svědomí hlavně imigranti ze severní Afriky. Někteří lidé si ale podle AP stěžovali, že policie o tomto víkendu zadržuje lidi pouze na základě jejich vzezření. Policejní prezident Mathies to odmítl. Podle něj hrálo při výběru kontrolovaných a zadržených osob roli hlavně jejich agresivní chování. Policie stejně jako muže severoafrického původu kontrolovala a zadržela i Němce, dodal Mathies.

Ve středu kolínská radnice a policie představily bezpečnostní opatření pro oslavy příchodu roku 2017. V historickém centru západoněmeckého města mělo hlídkovat kolem 1500 policistů, tedy asi desetkrát více než o rok dříve. Vzhledem k nutnosti zasahovat vůči většímu množství agresivních osob, povolala policie ale během noci ještě dalších 200 strážníků. Nakonec tak v ulicích Kolína nad Rýnem zasahovalo 1700 zemských policistů, uvedl Mathies. K dispozici byly strážcům zákona vrtulníky.

Kolínská starostka Henriette Rekerová dnes prohlásila, že se jí ulevilo a že je šťastná, že se silvestrovské oslavy tentokrát obešly bez větších problémů. Podle úřadů přišlo příchod nového roku ke kolínskému dómu oslavit navzdory či právě díky přísným bezpečnostním opatřením 50.000 lidí.

Předloňské silvestrovské oslavy v Kolíně nad Rýnem, ale i v řadě dalších německých měst poznamenaly sexuální útoky, které páchali převážně imigranti. Policie v Kolíně nad Rýnem v souvislosti se Silvestrem 2015 přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění.