Rozhodnutí tak nečekaně zvrátilo vleklý justiční proces, jímž Abljazov ve Francii kvůli extradičnímu řízení procházel. Třiapadesátiletý bankéř, který je politickým sokem autoritářského kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, byl ve Francii zadržován od roku 2013, kdy jej zatkla policie na francouzské Riviéře.

Předloni v říjnu francouzská justice rozhodla o vydání Abljazova ruským nebo ukrajinským úřadům. Loni v březnu potom kasační soud, který je nejvyšší odvolací soudní instancí ve Francii, odvolání kazašského oligarchy zamítl.

Státní rada ale tyto rozsudky nyní smetla ze stolu. V odůvodnění svého rozhodnutí uvedla, že ruské a kazašské úřady Abljazovovu kauzu opakovaně konzultovaly. Žádost o vydání osoby podezřelé z trestného činu jinému státu může být odmítnuta mimo jiné v případě, že je považována za politicky motivovanou.

Právníci Abljazova v mimořádném opravném prostředku žádali zablokování extradice vzhledem k obavám, že Rusko jejich klienta rychle pošle zpět do Kazachstánu.

Oligarcha je podezřelý z nezákonného převodu asi šesti miliard dolarů (v dnešním kurzu 153,6 miliardy Kč) ze své bývalé banky BTA. Nad finančním ústavem, jehož pobočky byly v Rusku a na Ukrajině, vyhlásil v roce 2009 Kazachstán bankrot. Abljazov pak emigroval do Británie, kde byl v roce 2011 odsouzen ke 22 měsícům vězení za pohrdání soudem, před výkonem trestu ale zmizel do Francie.

Abljazov tvrdí, že jeho stíhání je politicky motivované a že v případě vydání mu půjde o život. Muž, který kdysi patřil k Nazarbajevovým spojencům a byl členem jeho vlády, je nyní ve své rodné zemi považován za nepřítele režimu. Nazarbajeva označuje za svého osobního nepřítele a své stíhání za součást pomsty, kterou inicioval kazašský prezident.