"Dopisy se píší ve školách, v kavárnách, komunitních a nízkoprahových centrech, knihovnách, na vánočních večírcích, ale i doma v rodinném kruhu, zkrátka všude, kde vás jen napadne," řekla ČTK koordinátorka projektu Žaneta Sladká. Během maratonu lidé ručně píšou dopisy s jednotným textem, které se odesílají vládám. Upozorňují na konkrétní osoby, jejichž práva jsou porušována.

Amnesty International každý rok vybírá skupinu takzvaných vězňů svědomí - tedy nespravedlivě stíhaných osob, jejichž situaci se snaží prostřednictvím dopisové akce zlepšit. Letos je mezi nimi například egyptský fotograf známý pod jménem Shawkan, který se snažil zdokumentovat násilné rozehnání pouličních protestů v Káhiře bezpečnostními silami. Ve vězení je dva roky a hrozí mu trest smrti.

Happening, který poprvé uspořádali polští aktivisté z AI v roce 2001, má podle Sladké skutečný dopad na chování politických autorit. "Dokázali jsme například donutit vládu Burkiny Faso zavázat se k vymýcení brzkých a nucených sňatků dívek. Země uznala, že rozhodnutí bylo reakcí na dopisy, maily a korespondenci od lidí z celého světa," zmínila výsledek loňského ročníku, při němž bylo po celém světě napsáno 3,7 milionu dopisů. Z Česka bylo 17.000 z nich. "V celé polovině případů, za které se psaly dopisy, bylo skutečně dosaženo požadovaného cíle," dodala.

Pražský tým Amnesty International pořádá v rámci maratonu vlastní akci, která se dnes koná v centru současného umění DOX. Kromě psaní dopisů je připravený kulturní program. Každý autor dopisu navíc dostane volný vstup na výstavu HAVEL, která vznikla u příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla. "Havel sám byl v dobách svého věznění komunistickým režimem jednou z osob, pro kterou podporovatelé Amnesty International psali dopisy," poznamenala Sladká.

Maraton psaní dopisů se každoročně koná kolem 10. prosince, kdy se celosvětově připomíná Den lidských práv. Byl vyhlášen jako připomínka přijetí Všeobecné Deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. Deklarace se stala základem pro vypracování dalších lidskoprávních dokumentů a dodnes je všeobecně uznávanou normou mezinárodního práva.