Uhrinová dříve pracovala jako vyšetřovatelka u protikorupční policie, loni přešla na ministerstvo financí. Přišla tam na to, že její podřízená dostala od náměstka Tomáše Vyhnánka příkaz zjišťovat informace z Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o prošetřování kauzy Čapí hnízdo, která se týká ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Žena se věc podle fondu snažila aktivně řešit s Babišem i dalšími zaměstnanci ministerstva, sepsané poznatky také doručila právníkovi, který je zodpovědný za prošetřování případů týkajících se členů vlády. V současné době je mimo službu a na postu ředitelky ji vystřídala právě úřednice, která zjišťovala vývoj Babišova případu u OLAF.

Kotek dlouhodobě bojuje proti korupci a klientelismu v Karlových Varech. V souvislosti se svými postoji čelil dvěma desítkám trestních oznámení. Fond uvedl, že na základě žalob, které Kotek inicioval, město získalo zpět nejméně 110 milionů korun. Muž také stojí za zveřejněním videa z losování k miliardové veřejné zakázce na výstavbu multifunkční arény. Organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Město následně dostalo pokuty od antimonopolního úřadu.

Ceny za odvahu udělil Nadační fond proti korupci pošesté. V uplynulých letech cenu získal například odvolaný náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, který upozorňoval na podezřelé okolnosti stavby metra či smluv pro advokátní kancelář bývalé místopředsedkyně ANO Radmily Kleslové. Ocenění dostal i nynější senátor Libor Michálek, bývalý úředník Regionálního operačního programu Severozápad Leo Steiner nebo úředník pražského magistrátu Jiří Chytil v souvislosti s kauzou opencard.