Kriminalisté obvinili muže z 19 krádeží, z toho 13 jich spáchali přímo v Liberci. Zbylé krádeže v ČR provedli v Pardubicích, v Hradci Králové a Ústí nad Labem, vyplývá z vyšetřování. "Napáchali při nich škody bezmála za 160.000 korun a v případě pokusů výběrů z bankomatů se jedná o částku přesahující 400.000 korun," uvedla Šrýtrová. Ke všem případům se muži podle ní doznali. Jsou ve vazbě.

Muži zpravidla okrádali seniory. "Při krádežích využívali nepozornosti cestujících v hromadných dopravních prostředcích a tlačenic. Svoji činnost pachatelé vzájemně koordinovali buď ve dvojici, nebo i v některých případech ve trojici," uvedla mluvčí. Ve většině případů kradli věci lidem při nastupování ze zadních kapes kalhot, kabelek a batohů. "Poté, co se věcí zmocnili, zpravidla dopravním prostředkem nakonec neodjeli. Na odcizené platební karty se následně pokoušeli o výběry peněz z bankomatů, mnohdy úspěšně," dodala Šrýtrová.

Na případu spolupracoval s libereckými kriminalisty několik měsíců i dopravní podnik. K dopadení skupiny kapesních zlodějů podle Šrýtrové přispěl výrazně. "Je v našem zájmu chránit nejen své zákazníky, ale všechny Liberečany a návštěvníky města," řekl ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Na objasnění případu se podle Šrýtrové významně podíleli pardubičtí kriminalisté. Na případu pracovali kriminalisté asi pět měsíců.

Policisté považují zadržení tří kapsářů za velký úspěch, úspěšnost při řešení těchto případů je malá. "Objasňování této majetkové trestné činnosti je velmi složité, neboť okradení zjistí lidé mnohdy až zcela na jiném místě a nebo doma," dodala mluvčí. Loni liberečtí policisté řešili 115 případů kapesních krádeží, úspěšně jich vyřešili 22. Letos za 11 měsíců objasnili 21 ze 148 případů.