Největším problémem v dopravě jsou kolony aut v době střídání směn, kdy z Kvasin odjíždí mnoho zaměstnanců jak z parkoviště, tak z přilehlých ploch. "To samozřejmě vyvolává další problémy, jako například nervozitu řidičů, vznik kolizních situací a vyvolávání konfliktů," uvedla Kormošová. Posílení policejního dohledu na silnicích se bude týkat nejenom silnic v okolí závodu, ale i na hlavních tazích.

Automobilka závod rozšiřuje investicemi v miliardách korun a nyní vede celostátní náborovou kampaň, v níž láká lidi zejména na nadprůměrné výdělky. Na samotném Rychnovsku se rozvoj závodu projevil poklesem na nejnižší nezaměstnanost v zemi ve výši 1,7 procenta.

V kvasinském závodě pracuje asi 6000 zaměstnanců, a závod je tak největším zaměstnavatelem v hradeckém kraji. V příštích letech vzroste výrobní kapacita závodu až na 280.000 vozů ročně, loni výroba činila 142.000 vozů. "V této souvislosti zaměstná Škoda zhruba 2000 nových odborníků a do roku 2018 do výstavby závodu investuje kolem 7,2 miliardy korun," uvedla Škoda Auto v polovině října u příležitosti spuštění výroby modelu SUV Kodiaq.

ry dr