"Obžaloba se opírá o dokumenty, které nebyly pro moji osobu jako pro generálního ředitele ŘSD závazné. Opírá se o nesprávné až nesmyslné znalecké posudky," uvedl Brunclík. Podle něj ŘSD dosáhlo ve smlouvách uzavřených v roce 2010 se společností News Outdoor CR lepších ekonomických podmínek, než byly dosavadní podmínky při pronajímání prostor pro billboardy. Navíc to bylo v době ekonomické krize a v době, kdy se jednalo o úplném zákazu stavění reklamních ploch u silnic, upozornil Brunclík.

Vyšších cen nemohlo podle Brunclíka ředitelství dosáhnout ze dvou důvodů. Prvním z nich je to, že šlo o prodlužování smluv s tehdejším provozovatelem reklamy, který vyšší částky za pronájem pozemků poskytnout nechtěl. A vyměnit jej za jiného nájemce nebylo možné, protože ministerstvo dopravy neumožňovalo kvůli chystanému zákazu billboardů okruh nájemců ploch pro reklamní poutače rozšiřovat, uvedl Brunclík.

Jílek zpochybnil výsledky znaleckých posudků, o které se opírá obžaloba. Srovnávání cen nájmů jednoho z posudků vychází podle něj ze srovnání neporovnatelných lokalit. Srovnávat billboard u dálnice a světelný poutač u nuselského mostu nelze, protože pražská magistrála je frekventovanější, navíc auta jí projíždějí nižší rychlostí, nebo stojí. Zadavatel reklamy je pak na takovém místě ochoten zaplatit vyšší nájem, dodal.

Podle obžaloby Brunclík od února do května 2010 postupně uzavřel s uvedenou firmou pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Jílek na základě pověření Brunclíka uzavřel podle policie v květnu téhož roku dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch. Škoda, z části způsobená uzavřením smluv a z části vznikající po dobu trvání smluv, dosáhla podle kriminalistů 250 milionů korun.

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí mužům až osmiletý trest. ŘSD požaduje po Brunclíkovi 118 milionů korun a téměř 132 milionů korun po Jílkovi. Oba jsou stíháni na svobodě.