Mladić je považován za jednoho z hlavních aktérů krvavých etnických čistek, které provázely válku v Bosně. S jeho působením je spojen hlavně masakr civilistů ve Srebrenici, kde v červenci 1995 zahynulo na 8000 muslimských mužů a chlapců.

"Bylo by urážkou přeživších i mrtvých a potupou justice, kdyby (Mladić) dostal trest nižší než ten ze zákona nejpřísnější - trest doživotní," uvedl žalobce Alan Tieger.

Podle žalobců vydal Mladić osobně rozkaz k zabíjení muslimů v Srebrenici. Zabíjení přitom označili za nejhorší masakr v Evropě od konce druhé světové války.

Už v červenci 1995 bylo v Haagu proti Mladičovi oficiálně vzneseno obvinění. Od roku 2001, kdy byl tribunálu vydán bývalý srbský prezident Slobodan Milošević, se Mladić skrýval. Zatčen byl v květnu 2011. Třiasedmdesátiletý Mladić již několikrát prohlásil, že je nevinný. Na závěrečnou řeč žalobce nijak zjevně nereagoval.

Mladičovi obhájci pronesou závěrečnou řeč v následujících dnech. Verdikt soudu a rozhodnutí o trestu v posledním z velkých případů ICTY se očekává až příští rok.

Letos v březnu soud poslal na 40 let do vězení bývalého politického předáka bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Uznal ho vinným z genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem a z dalších zločinů. Karadžić se proti rozsudku odvolal.