"Ústavní soud zvážil argumentaci stěžovatele a obsah napadeného rozhodnutí a dospěl k závěru, že jde o návrh zjevně neopodstatněný, a proto jej odmítl," stojí v usnesení dostupném v soudní databázi.

Podle pravomocného rozsudku požádal Berišu další Chorvat Kole Jakupi, aby v rámci vyřizování účtů zařídil do konce roku 2006 usmrcení obchodníka se šperky. V restauraci hotelu Jalta v centru Prahy za to Berišovi předal nejméně 20.000 eur (dnes 541.200 korun). Beriša pak dal peníze Jánu Rusóovi, který měl vraždu provést. Jakupimu i Rusóovi soudy v minulosti vyměřily 12,5 a 13 let vězení.

Rusó si na zamýšlenou oběť počíhal 30. prosince 2006 u výtahu v domě v Praze 5, kde obchodník bydlel. Dvakrát na něj vystřelil zbraní s tlumičem. Jedna rána pronikla hrudníkem do ramene, druhá trefila jen rám výtahové kabiny. Napadený podnikatel poté sám začal střílet a zahnal útočníka na útěk.

Beriša v minulosti vinu popřel. V době domlouvání zločinu podle svých slov v Česku vůbec nebyl. Trest 12,5 roku vězení dostal už v roce 2007, kdy byl odsouzen v nepřítomnosti. Před zákonem se totiž skrýval ve své vlasti. Muž tvrdí, že neutekl - prý jako každý rok odjel domů, kde provozuje kavárnu. Do Česka se už poté nevrátil údajně proto, že "mu bylo vyhrožováno".

Policie Berišu dopadla až předloni v Maďarsku. Proces se pak musel opakovat a pražský městský soud muži vyměřil stejný trest jako napoprvé. Odvolací senát ale tento verdikt zrušil s tím, že je nutné pokusit se znovu vyslechnout korunního svědka. Ten však žije v Kosovu a do Prahy poslal dopis, že už znovu vypovídat nechce. Proto městský soud i napotřetí určil Berišovi trest 12,5 roku a odvolací senát Vrchního soudu v Praze jej už potvrdil. Berišovo dovolání v dubnu odmítl Nejvyšší soud.

"Napadené rozhodnutí Nejvyššího soudu je srozumitelně a logicky odůvodněno a žádným způsobem nezasáhlo do ústavně zaručených práv stěžovatele," rozhodli ústavní soudci.