Policie odsouzeného Gavriče zadržela v prosinci 2014 v části Prištiny, kde se nacházejí velvyslanectví Spojených států a dalších západních zemí. V jeho autě našla 23 výbušných zařízení o celkové hmotnosti 12 kilogramů. Podle expertů zařízení obsahovala pentaerythritol-tetranitrát, což je vysoce destruktivní výbušná látka, kterou používají teroristé.

Protiteroristická prokuratura Gavriče obžalovala v červenci loňského roku z přípravy teroristického nebo kriminálního trestného činu namířeného proti ústavnímu pořádku a bezpečnosti Kosovské republiky.

Odvolací soud dnes zmírnění trestu podle agentury AP odůvodnil tím, že "vzal v úvahu skutečnost, že obžalovaný potvrdil usvědčující akce". Gavrić nálože přepravoval z Bělehradu, trvá nicméně na tom, že je chtěl "pouze" prodat.

Podle bělehradské televize B92 je dosud netrestaný Gavrić povoláním veterinář a v minulosti pracoval i na srbském ministerstvu zemědělství. V Kosovu, které v roce 2008 jednostranně vyhlásilo odtržení od Srbska, žije mezi téměř dvěma miliony Albánců zhruba 100.000 Srbů. Ani oni ani Bělehrad nezávislost Kosova neuznávají.