Areál, který zachvátily plameny, fungoval podle médií jako umělecká kolonie a údajně tam bydlelo až několik desítek osob. V době neštěstí se tam konal koncert kapely Golden Donna a dalších skupin.

Představitel oaklandského plánovacího úřadu Ranelletti uvedl, že pro podobnou kulturní akci v komerčním objektu bylo potřeba žádat o povolení. Žádné takové povolení ale město nevydalo, dodal.

Podle různých zdrojů bylo v okamžiku vypuknutí požáru v budově 50 až 100 lidí. Úřady stále asi 25 z nich pohřešují. Ačkoli se plameny podařilo uhasit, problémem je podle hasičů narušená statika stavby, která brání provést důkladnou prohlídku prostor.

Většina obětí zřejmě zahynula ve druhém podlaží, do kterého se navíc zřítila střecha. Jedinou možností úniku odtud bylo provizorní schodiště vyrobené z přepravních palet. Budova navíc neměla samohasicí systém, který by se automaticky v případě požáru spustil. Chyběly také hlásiče kouře.

Na obyvatele budovy si policii už dřív stěžovali sousedé. Ti upozorňovali na hromadící se odpadky před objektem, které podle nich mohly představovat nebezpečí.