Obžaloba šestapadesátiletého muže vinila z toho, že poskytl zbraně radikálním milicím kmene Hutů s vědomím, že je použijí k masovému vraždění etnika Tutsiů, proti kterému sám veřejně vystupoval. Simbikangwa, který je po autohavárii v roce 1986 na invalidním vozíku, obvinění vždy odmítal. Prý nikoho k vraždám nenaváděl, neviděl ani jednu mrtvolu a neměl významné postavení. Jeho advokáti se již dříve nechali slyšet, že jeho odsouzení politické pozadí.

Během rwandské genocidy bylo radikálními Huty za pouhých 100 dní od dubna do července 1994 zmasakrováno na 800.000 menšinových Tutsiů a také desetitisíce umírněných Hutů.

Francie měla v době masakru úzké vazby na tehdejší režim prezidenta Juvénala Habyarimanu z kmene Hutů, jehož vražda 6. dubna 1994 masové vraždění rozpoutala. Paříž se od té doby snaží vyrovnat s kritikou za pomalou reakci na vývoj situace a neschopnost přispět ke zmírnění násilností.

Simbikangwa byl zatčen v roce 2008 na francouzském zámořském území ostrova Mayotte. Paříž jej odmítla vydat Rwandě kvůli obavám, že by se mu nedostalo spravedlivého soudu.