Francie nedávno oznámila, že se jí podařilo zmařit pokus o útok, který se měl odehrát 1. prosince v oblasti Paříže. Policie původně zatkla čtveřici Francouzů a tři Maročany, dva z nich ale později propustila. Čtyři Francouze ve věku 35 až 37 let a šestačtyřicetiletého Maročana následně justice obvinila mimo jiné z účasti v teroristické skupině s cílem připravit zločin.

"Kvůli své misi se (podezřelý) setkal na turecko-syrské hranici s posly Islámského státu a dostal instrukce, ... které měl předat skupině, jež byla zadržena na francouzské půdě," uvedlo marocké ministerstvo ve svém prohlášení. Podezřelý měl údajně v plánu odcestovat do Francie přes Německo a použít přitom padělaný cestovní pas.

Bližší podrobnosti o podezřelém ministerstvo nesdělilo, podle nejmenovaného bezpečnostního zdroje šlo ale o Maročana, který žil ve Španělsku. "Když viděl, že skupina byla ve Francii zadržena, přijel z Turecka do Maroka a byl zadržen po přistání letadla na letišti," řekl tento zdroj agentuře Reuters.

Marocká vláda se domnívá, že v řadách islamistů bojuje v Iráku a Sýrii okolo 1500 Maročanů. Asi 200 jich bylo uvězněno po návratu a 500 jich v bojích zahynulo.