Policejní mluvčí Kari Bjørkhaugová Tronesová uvedla, že nápis byl nalezen 28. listopadu přikrytý plachtou na parkovišti v Ytre Arna severně od druhého největšího norského města Bergenu. "Byl nejspíš již nějakou dobu pod plachtou spolu s nějakým haraburdím. Naše forenzní týmy tam neobjevily žádný použitelný důkaz, jako například DNA," dodala. Nápis má nyní u sebe policie, zatím nezadržela žádné podezřelé.

Neznámí zloději asi metr široké a dva metry vysoké mřížové dveře, které byly součástí vstupní brány, ukradli v noci na 2. listopadu 2014. Po několika měsících místo nich úřady nainstalovaly repliku.

Dachau byl prvním velkým trvalým koncentračním táborem nacistů a stal se modelem pro pozdější tábory. Podle dostupných údajů táborem prošlo více než 200.000 lidí, z nichž přes 40.000 věznění nepřežilo.

Pokusy o krádeže předmětů nejsou v někdejších koncentračních táborech výjimečné. Týká se to i areálu někdejšího vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde velké pozdvižení v roce 2009 vyvolala krádež kovového nápisu Arbeit macht frei z brány tábora. Za zorganizování krádeže odsoudil polský soud někdejšího vůdce švédských neonacistů Anderse Högströma k více než dvěma a půl roku vězení.