Podobnou stížnost na rozhodnutí Mayové začít proces brexitu na konci března příštího roku bez vyjádření britského parlamentu nyní posuzuje i soud v Londýně. O brexitu rozhodli obyvatelé Spojeného království v červnovém referendu, když se pro něj vyslovilo 51,89 voličů.

"Věřím, že děláme správnou věc, protože 56 procent obyvatel Severního Irska hlasovalo pro setrvání v EU," komentoval dnešní rozhodnutí aktivista Raymond McCord. A dodal, že se odvolá k nejvyššímu soudu v Británii.

Právníci McCorda argumentují tím, že poslanci severoirského parlamentu mohou brexit vetovat s ohledem na ochranu mírového procesu a britsko-irskou dohodu z roku 1998. Tato dohoda ukončila 30letý konflikt mezi stoupenci setrvání severu Irska v Británii a separatisty usilujícími o připojení oblasti k Irské republice.

Podle generálního prokurátora Severního Irska Johna Larkina ale není v dohodě z roku 1998 nic, co by mohlo být ovlivněno brexitem. Nejsou prý v ní žádné povinnosti, které by vyžadovaly setrvání země v EU.

Britská premiérka Mayová oznámila začátkem tohoto měsíce, že článek 50 lisabonské smlouvy, na jehož základě začnou jednání s evropskými partnery o podmínkách brexitu, aktivuje nejpozději na konci března příštího roku. Británie by tak z EU mohla odejít na počátku roku 2019.

Soud v Británii nyní posuzuje stížnost proti rozhodnutí Mayové zahájit tento proces bez vyjádření parlamentu. Podle vlády stačí, když britský parlament projedná až dohodu, kterou vyjedná Londýn s Bruselem o svém odchodu. Takový postup ale podle britských komentátorů dává naději odpůrcům brexitu, že parlament po konci jednání s EU dohodu odmítne.