Německá část společného policejního centra leží od konce roku 2007 v nenápadné bavorské obci Schwandorf, která je vzdálená asi 65 kilometrů cesty autem od Rozvadova. V areálu bývalých kasáren na okraji města s necelými 30.000 obyvatel pracuje 64 Němců a Čechů, jejichž úkolem je co nejrychleji a nejpřesněji zprostředkovávat policejní informace mezi oběma státy.

"Děláme normální, každodenní práci, kterou musí dělat i bavorský nebo český policista, když je ve službě. Potřebuje třeba informace o tom, jestli má osoba ze sousední země řidičský průkaz nebo jestli její auto smí do silničního provozu, a tak se obrátí na nás," přibližuje pracovní náplň německý koordinátor společného centra Josef Eckl.

Takové informace může středisko snadno zprostředkovat, protože má přístup k příslušným informacím. "Je zde stálá služba, 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. A máme přímý přístup do databází, takže je jedno jestli jsem v Praze, nebo tady ve Schwandorfu a mohu se okamžitě podívat do registru občanů nebo registru vozidel," říká český koordinátor Pavel Rybár, podle něhož centrum vlastně nabízí servis policistům v terénu.

V praxi to vypadá tak, že všechny policejní hlídky v Bavorsku i na české straně hranice mají telefonické spojení na středisko ve Schwandorfu pro případ, že potřebují údaje ze sousední země, nebo naopak chtějí předat informace; třeba o tom, že zahajují pronásledování vozidla registrovaného v sousední zemi.

Ve Schwandorfu je jim vždy k dispozici alespoň jeden bavorský, jeden spolkový a jeden český policista. Čechů je v centrále dohromady 19 a slouží dvanáctihodinové směny třikrát v týdnu, po nichž se většina z nich vrací domů. V jednopatrové budově, kde pracují, mají ale k dispozici i nocleh.

Čeští i němečtí policisté ve Schwandorfu a Petrovicích řeší ročně kolem 15.000 žádostí. Část z nich se týká i krádeží aut a drogové kriminality. Těžko přitom tvrdit, že by pachateli v těchto oblastech byli spíše Češi než Němci.

"Že za kriminalitou stojí spíše Češi, to se nedá říci. Náš region je spíše tranzitním regionem, přes který se převážejí kradená auta třeba do Polska, na Ukrajinu nebo do Litvy," konstatuje Eckl. "Je to tak, že se drogy vyrábějí spíše na východě, ale Němci, kteří je pak konzumují, překračují hranici. Je to spíše německý problém, protože droga, kterou nikdo nekoupí, nikdo ani nevyrobí," podotýká zase jeho kolega Markus Leitl.

Těžko se určují i příhraniční oblasti, kde ke zločinům dochází častěji. "Jsou doby, kdy zloději aut jezdí prostě po dálnici, třeba přes Rozvadov, protože to je rychlejší, ale jsou i skupiny, které cíleně využívají menší přechody, aby se vyhnuli kontrolám," míní Eckl. Při dvou nebo třech úspěšných zákrocích policistů v jedné oblasti, se přitom cesty zločineckých band mohou velmi rychle změnit.

I když se policisté ve Schwandorfu většinou zabývají předáváními informací o dopravních přestupcích, krádežích nebo drogových deliktech, někdy pomáhají i při zločinech nejzávažnějších. V červenci tak přes ně do Česka směřovala informace o tom, že v Mnichově řádí střelec, který nakonec zabil devět lidí a posléze i sebe.