"Důvodem trestního stíhání je skutečnost, že policisté nesplnili svoji povinnost, která jim je dána zákonem o Policii České republiky, nepostupovali v souladu s trestním řádem a neučinili všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin," uvedla Sandorová. Muži jsou podle ní stíháni na svobodě.

GIBS zkoumala incident, který se stal 5. července v kavárně na Újezdu v Praze 1. Třiatřicetiletá žena tam tehdy na toaletách napadla jí neznámou zákaznici, podle dřívějších informací ji škrtila tričkem. Útočnice byla převezena na psychiatrii v Bohnicích, přičemž lékaři údajně od policistů nedostali informaci o tom, co se v kavárně odehrálo. Pacientku zanedlouho propustili.

Někdejší zdravotní sestra a pozdější sanitářka zabíjela v den propuštění z léčebny, nůž si opatřila přímo v prodejně s domácími potřebami. Napadená zákaznice zraněním na místě podlehla. Policisté útočnici obvinili z vraždy, nyní je ve vazbě.

Inspektoři o obvinění informovali vedení pražských policistů. "Po důkladném seznámení se spisovým materiálem přijme příslušný služební funkcionář adekvátní personální opatření," uvedla na policejním webu mluvčí Andrea Zoulová.

Psychiatrickou nemocnici Bohnice prošetřovala kvůli incidentu komise. V srpnu oznámila, že lékaři nepochybili. Uvedla však, že chyba byla v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice.

ana rot