Srbský premiér po zasedání Úřadu pro koordinaci bezpečnostních služeb novinářům sdělil, že v Bělehradě byly zatčeny "jisté osoby" spojené s událostmi v Černé Hoře. Policie u nich našla uniformy a peníze, celkem 125.000 eur (téměř 3,4 milionu korun).

"Naše bezpečnostní orgány získaly nevyvratitelné důkazy..., že mimo jiné i na území Srbské republiky jsou připravovány různé nelegální aktivity v Černé Hoře," uvedl Vučić. Podle něj má celá záležitost "zahraniční pozadí". Lidé zadržení v Srbsku totiž spolupracovali s takovými lidmi, že "mohu říci, že v celém případu existuje zahraniční prvek", prohlásil podle televize B92 premiér.

"Nevyvratitelné důkazy svědčí o tom, že určité osoby, které nebyly zadrženy, každý den a na každém kroku sledovaly pohyb černohorského premiéra a informovaly jiné osoby, které pak na základě toho měly postupovat," uvedl rovněž Vučić.

Zmínil se i o tom, že byly zaznamenány značné aktivity cizích zpravodajských služeb, a také o tom, že materiály týkající se vyšetřování kriminální policie se dostávají do cizích rukou, zahraničních ambasád. Podle jeho vyjádření "příslušné orgány" zjistily zvýšenou aktivitu většího počtu příslušníků různých zpravodajských agentur z Východu i ze Západu.

"Pokud jde o srbskou vládu, dokud jsem premiérem já, vláda bude uplatňovat politiku nezávislého Srbska. Toto je země občanů Srbska, Srbů i příslušníků všech ostatních národností," prohlásil v této souvislosti Vučić. Zdržel se přitom jakéhokoli náznaku, kdo stojí v pozadí aktivit namířených proti černohorským institucím a premiérovi Milu Djukanovičovi. Dodal nicméně, že nebylo zjištěno, že by do této záležitosti byl zapleten některý srbský nebo černohorský politik.

Policie v Černé Hoře zadržela těsně před parlamentními volbami, které se konaly 16. října, dvacet Srbů. Stalo se tak na základě podezření, že plánovali ozbrojené útoky proti státním institucím v Černé Hoře ve snaze narušit průběh voleb.

Podgorický list Pobjeda k tomu dnes s odvoláním na zdroje spojené s vyšetřováním v Černé Hoře a v Srbsku napsal, že zadržení Srbové měli pomocníky v Rusku. Členové skupiny prý mezi sebou komunikovali pomocí šifrovaných mobilních telefonů. Dva byly registrovány v Srbsku a v Černé Hoře a policie v obou zemích je zabavily. Třetí telefon je údajně registrován v Rusku a černohorským úřadům je nedostupný.

Událost, naznačující možné zapletení Srbska, tehdy Vučiče zjevně zaskočila, protože v první reakci naznačil, že může jít o provokaci černohorských úřadů. "Je podivné, že se to všechno děje právě dnes (v den voleb). Víc k tomu nemám co říct," řekl.

Volby znovu vyhrála Djukanovičova Demokratická strana socialistů (DPS). Hlasování přitom v kampani charakterizovala jako rozhodování o tom, zda zůstane zachován dosavadní Djukanovičův vládní kurs přibližování k Evropské unii a NATO, nebo se země obrátí k Rusku. Moskva Djukanovičovu politiku nese s nelibostí.

Djukanović a řada činitelů DPS jsou na druhé straně obviňováni ze zločineckých aktivit, včetně pašování především cigaret do některých západních zemí, či z napojení na kriminální prostředí.