Nedávno se konalo sedmé soudní přelíčení s devatenáctiletou Karaulovou, napsal list The Moscow Times. Její otec při něm vypověděl, že si Varvara vyzvedla pas a koupila si letenku do Turecka. Měla prý přítele muslima, kterého ale nikdy neviděla, komunikovala s ním prostřednictvím sociálních sítí. Přestože vyrostla v pravoslavné rodině, chodila do školy zahalená jako muslimka.

Karaulov s pomocí úřadů dceru našel v Turecku. Jediné co mu prý řekla, bylo "udělala jsem velkou chybu, vezmi mě domů".

Po návratu do Ruska byla Karaulovova podrobena několik výslechům. Trpěla depresemi, nepříjemný jí byl velký zájem veřejnosti. Ruské úřady po ní požadovaly, aby udržovala kontrolovaný kontakt přes internet s mužem, kvůli kterému se rozhodla odcestovat.

Když si Karaulovová loni na podzim nechala změnit jméno na Ivanovová, byla zatčena. Podle obžaloby se Karaulovová opět spojila s bývalým přítelem, chtěla znovu odcestovat a bojovat za Islámský stát. Muže, který ji k IS lákal, se najít nepodařilo.

Případ Karaulovové není zdaleka jediný, kterým se FSB v posledních měsících zabývala. V dubnu letošního roku tajná služba zadržela pět lidí ve východní časti evropského Ruska. Při domovních prohlídkách byly u zadržených objeveny zbraně, munice a výbušniny. V říjnu v Kazani, metropoli autonomního Tatarstánu, agenti zadrželi šestatřicetiletého stoupence IS, který podle vyšetřovatelů posílal teroristům peníze, vyrobil nálože a měl v plánu je odpálit.

Ruské úřady uvádějí, že do Sýrie za Islámským státem odjelo 5000 až 7000 obyvatel Ruska a dalších bývalých sovětských republik. Moskva označila IS za bezpečnostní hrozbu a od září se zapojila do náletů na extremisty v Sýrii.

Jak ruské soudy naloží s případem Karaulovové, však zůstává nejasné.