Na rozdíl od původní obžaloby soud muži zmírnil právní kvalifikaci, obžalovaný podle soudu čin spáchal ve značném rozsahu. Hrozily mu tak dva roky až osm let. "Jde o látky uvedené mezi psychotropními látkami, jejichž výroba, uchování a nakládání je zakázáno. Vyrobil také prekurzor, chemickou sloučeninu, která vede k výrobě psychotropních látek," uvedl soudce Aleš Vašků. Případ označil jako hraniční. Kromě nejpřísnější zkušební doby mu soud navíc stanovil dohled probačního úředníka. Ve zkušební době se musí Kysilka zdržet alkoholu i drog.

Soudce uvedl, že se neprokázalo, že by Kysilka drogy vyráběl v nějakém zištném úmyslu. "Vnímáme to tak, že obžalovaný byl zoufalec, který řešil momentální krizi, než že by šlo o vařiče, který zneužíval své profese a vyráběl drogy pro širší okruh konzumentů. To je klíčové," doplnil soudce.

Podle obžaloby vyrobil třiatřicetiletý inženýr v laboratoři Farmaku chemickou cestou mefedron, efedron a roztok metachalonu a 4-methylpropiofenonu. Šlo o desítky až stovky gramů, v případě roztoku efedronu šlo o 1547 gramů.

Kysilka vinu přiznal, k závislosti na drogách se podle svých slov dostal kvůli náročnému projektu, na kterém ve Farmaku pracoval a následnému stresu. Přiznal, že využil svých znalostí chemika a na internetu si našel, jak vyrobit efedron a mefedron, látky podobné pervitinu. "Stydím se za to, jak jsem se choval, nechápu, jak mne to mohlo napadnout. Přišlo mi to jako menší zlo, než kdybych si vyrobil pervitin," uvedl Kysilka. Řekl, že když zjistil, kolik toho vyrobil, zpanikařil. Muž nyní pracuje jako manažer firmy na výrobu kosmetiky. "Do konce života nechci už nic syntetizovat," podotkl u soudu. Dnes prohlásil, že přijme jakýkoliv trest, proti rozsudku se tak neodvolal. Žalobkyně si ponechala lhůtu.

Chemika při jeho nelegální činnosti odhalili kolegové. Generální ředitel Farmaku Roman Grunt dnes ve vyjádření zaslaném ČTK uvedl, že Kysilka porušil předpisy a zneužil svého pracovního zařazení. Byl mu ihned zamezen vstup do společnosti a s okamžitou platností ukončen pracovní poměr. Grunt zároveň podotkl, že vedení společnosti přísně dbá na evidenci těchto látek a dohlíží na to, kdo s nimi pracuje. "Díky kvalitnímu kontrolnímu systému se nám tak podařilo zamezit zneužití našich látek," uvedl Grunt.