Oheň vypukl v jednom z pokojů pro pacienty v šestém patře univerzitní kliniky Bergmannsheil a rychle se rozšířil do sedmého a osmého patra budovy i na střechu. Hasiči byli přivoláni krátce po půl třetí ráno a na místo dorazili po šesti minutách. V té době už byl ale požár podle jejich mluvčího netypicky pokročilý.

V sedmém patře, kde jsou operační sály, a v osmém, který je technickým zázemím, naštěstí nebyli v tu dobu žádní pacienti. Oběti a zraněné si tak požár vyžádal především v šestém patře. Jedna žena zemřela přímo v místnosti, kde požár vznikl, další oběť je ze sousedního pokoje. Někteří z pacientů se před ohněm snažili uprchnout přes balkóny, odkud je posléze vyprostili hasiči.

Vyšetřovatelé zatím příčinu požáru jednoznačně neurčili. "Nelze vyloučit sebevražedný úmysl," sdělila však policie agentuře DPA. Policisté v této souvislosti prošetřují případ devětašedesátileté ženy, v jejímž pokoji požár vypukl.

Kvůli ohni byla vyklizena celá postižená budova, evakuace se dotkla téměř 130 pacientů. O zraněné se nyní starají další oddělení bochumské nemocnice. Čtyři pacienti, kteří potřebují speciální péči, byli letecky transportování do jiných nemocnic. Úřady neinformovaly o žádných pohřešovaných, o nichž hovořily některé neoficiální zdroje.

Do boje s ohněm, jehož enormní teploty podle svědků v některých pokojích roztavily okna a nábytek, se zapojilo 165 hasičů, včetně těch ze širšího okolí města, upřesnil mluvčí záchranářů.

Univerzitní nemocnice Bergmannsheil má celkem asi 650 lůžek a každý rok jí projde 80.000 pacientů. Její ostatní oddělení zůstávají v provozu.