Podle předsedy senátu Stanislava Urbance je trest uložený v sazbě deset až 18 let přiměřený. "Jde o osobu speciálního recidivisty, který se neštítil okrást poškozenou, kterou předtím usmrtil," uvedl Urbanec. "Polehčovalo mu sice to, že napomáhal při objasňování trestné činnosti, doznal se a litoval svého činu, na druhé straně mu výrazně přitěžovala řada přitěžujících okolností," doplnil soudce.

Obhajoba požadovala trest v rozmezí od 12 do 14 let. "Soud prvního stupně pominul kromě samotného doznání a lítosti také jeho spolupráci s orgány. Navíc šlo o zkratkovité jednání, nesnažil se tento čin maskovat, nenakládal s tělem," uvedl obhájce Švába. "Přál bych si, aby mi byl trest zmírněn. Už jen z toho důvodu, že jsem se v celém řízení ke všemu doznal," doplnil Šváb.

Naopak žalobce měl stejný názor jako odvolací soud. "Jsou zde výrazné přitěžující okolnosti, obžalovaný zaútočil na osobu staršího věku, která se nemohla bránit, zaútočil zezadu, zneužil její dobroty, kdy ho pustila do domu. Žena se k němu vždy chovala dobře, nechala ho tam najíst či vyprat si věci a on toho zneužil. Trest uložený krajským soudem není rozhodně mírný," řekl žalobce.

Tragédie se odehrála 27. ledna v rodinném domě v Pršticích. Po předchozí slovní rozepři s matkou své bývalé přítelkyně vytáhl muž v kuchyni ženě z kapsy pletenou šálu, omotal ji seniorce kolem krku a škrtil ji tak dlouho, dokud nezemřela. Šváb poté ženě ukradl náušnice a řetízek a prodal je v zastavárně. Motiv jeho činu byl podle soudu banální a malicherný, důvodem bylo to, že se údajně negativně vyjádřila o své dceři, bývalé Švábově partnerce. Rozchod s ní Šváb těžce nesl. Frustraci jeho vztahu si tak podle rozsudku hojil na její matce.

Šváb byl v minulosti již osmnáctkrát trestaný, převážně za krádeže.