Borla v neděli zadrželi mostečtí policisté. "Potvrzuji zadržení pana Lukáše Borla, obviněného pro zločiny založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, vydírání a přečinu poškození cizí věci," řekla ČTK Voláková. Podle ní byl zadržen Borl, nikdo další.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej ČTK sdělil, že na zadrženého muže uvalil soud vazbu. Voláková doplnila, že státní zástupce žádal vazbu mimo jiné kvůli obavám z útěku nebo skrývání se před stíháním a také z obav z pokračování v trestné činnosti. Podle právní kvalifikace hrozí anarchistovi až deset let vězení.

Borl je označován za zakladatele takzvané Sítě revolučních buněk. V minulosti opakovaně zaútočila na pražskou restauraci Řízkárna, jejímuž majiteli zapálila několik aut. Útoky zdůvodňovala tím, že majitel údajně dlužil bývalým i současným zaměstnancům. Přiznala se také k zapálení několika policejních vozů. Na internetu jsou vyvěšeny i návody na podpálení aut nebo výrobu zápalných lahví.

Borl patřil mezi zatčené při loňské akci protimafiánského útvaru, která se zaměřila na levicové extremisty. Policisté ho však propustili. V minulosti stanul před soudem se 14 dalšími squattery, kteří v roce 2009 nezákonně obsadili dům na pražském Albertově. Původně dostal podmíněný trest, odvolací senát ale následně rozhodl, že nešlo o trestný čin.

Borl publikuje na svém blogu, kde mimo jiné informoval, že ho po dubnové razii začali sledovat policisté v civilu. Pak se rozhodl, že se začne skrývat. Důvodem podle Borla byly obavy z toho, že by mohl být uvězněn za své anarchistické postoje a aktivity.

Po loňské razii proti anarchistům bylo obviněno šest lidí. Pět lidí na začátku srpna stanulo před soudem kvůli kauze, která se týká přípravy teroristického útoku na vlak. Případ šestého člověka, stíhaného pro nedovolené ozbrojování a přechovávání hromadně účinné zbraně v bytě, byl z pražské části vyčleněn. Zabývají se jím justiční orgány v Brně.