Oznámení na několik podezřelých provozoven dostala policie od ministerstva financí a Úřadu městské části Praha 5. Kriminalisté podnět prověřili a zjistili, že skutečně jde o nelegální herny, ve kterých jsou bez povolení provozovány takzvané kvízomaty a také klasické výherní automaty. "To vše pod zástěrkou občanského sdružení nebo společnosti s ručením omezeným a v jednom případě i svěřeneckého fondu," uvedl Daněk.

Podle něj kriminalisté na případu dále pracují. Zajištěné automaty skončily v celním skladu a znalci budou nyní zjišťovat přesný způsob jejich fungování, dodal.

Dnešní zásah se uskutečnil po několikaměsíční přípravě. Vedle policistů se na něm podíleli pracovníci z ministerstva financí, zástupci specializovaného finančního úřadu a celníci. "Výsledek zásahu je skvělou ukázkou efektivity spolupráce v rámci Hazardní kobry, na které jsme se před několika měsíci domluvili s kolegy z resortu vnitra," poznamenal náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Podle něj nelegální provozovny připravují nejen stát, ale i obce o stovky milionů korun.