"Od pátku do neděle evidujeme mírně zvýšený počet dopravních nehod, které se většinou staly při nájezdu diváků na rychlostní zkoušky. Jenom v pátek od 15:00 do 21:00 se ve Zlíně stalo šest nehod, které si vyžádaly tři zranění - chodce, cyklisty a řidiče osobního vozidla. V sobotu odpoledne se u Velehradu staly hned dvě dopravní nehody, při kterých se zranilo šest lidí," uvedla policejní mluvčí. Doplnila, že šlo o čelní střet dvou osobních vozidel a střet motorkáře s osobním vozidlem.

Kvůli zajištění bezpečnosti bylo od úterý na každý den nasazena stovka policistů, kteří dohlíželi na respektování pravidel silničního provozu, především dodržování předepsané rychlosti. Policisté zjistili 233 dopravních přestupků, z toho se v 160 případech jednalo o porušení předepsané rychlosti. "Z uvedeného celkového počtu přestupků se 13 dopustili závodníci rallye, v deseti případech se jednalo o překročení rychlosti, ve dvou případech nerespektování značky stůj a u jednoho závodníka jsme zjistili špatný technický stav vozidla," podotkla policejní mluvčí.

Kromě dopravních přestupků zaznamenali policisté pouze několik přestupků na úseku veřejného pořádku a občanského soužití, a to především po páteční večerní rychlostní zkoušce. Krátce po 01:00 zasahovali policisté z pořádkové jednotky v centru Zlína u hromadné rvačky několika lidí, po které zajistili a eskortovali na policejní služebnu osmatřicetiletého muže ze Vsetína, který rvačku vyprovokoval. Policisté mu v dechu naměřili 1,8 promile. Dopustil se přestupku proti občanskému soužití, dodala Javorková.

Policie také letos zřídila pro veřejnost speciální linku 974 666 555, na níž se lidé od čtvrtka do dneška dozvěděli informace o aktuálních problémech v dopravě, uzavírkách, hustotě provozu či o objízdných trasách. Obrátila se na ni zhruba stovka lidí.