Požár vypukl před 10:00. Hustý kouř byl vidět na kilometry daleko, podle hasičů ale obyvatele neohrožoval na zdraví. "Chemický automobil, který monitoroval ovzduší nejen u zásahu, ale i ve městě Bohumíně, nenaměřil díky dobrým rozptylovým podmínkám žádné zvýšené koncentrace škodlivin," uvedl Kozák.

Zásah byl podle něj náročný na spotřebu dýchací techniky. "Na místo byl povolán protiplynový automobil s náhradními dýchacími přístroji, pro organizaci spojení bylo využito mobilní operační středisko, tedy spojovací automobil ze stanice v Ostravě-Zábřehu," uvedl mluvčí hasičů.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z celého Karvinska i z Ostravy. "Hasiči postupně nasadili k likvidaci události několik vodních proudů zevnitř budovy, několik na střeše a využili také lafetové proudnice na výškové technice. Střechu objektu poté pokryli speciální hasební pěnou," popsal Kozák.

ŽDB Drátovna je dceřinou společností Třineckých železáren (TŽ), která vyrábí lana, dráty či kordy do pneumatik. Mluvčí TŽ Petra Jurásková řekla ČTK, že hořela jedna z budov firmy, kde se dnes nic nevyrábělo, neboť v podniku je čtrnáctidenní odstávka. "Hořelo v mořírně na tažírně patentovaného drátu. Podle mých informací začalo hořet v době, kdy tam nikdo nebyl. Rozsah škod zjišťujeme," řekla Jurásková.