Strážníci v centru Brna od začátku roku řešili pokutou popíjení alkoholu na zakázaných místech v 766 případech, za celý loňský rok jich přitom bylo o dva méně. Žebrání řešili strážníci od začátku roku pokutou už v 96 případech, loni to bylo celkem 114 případů. Přeborníkem je podle mluvčího jednapadesátiletý muž, který se jen za poslední rok dopustil 65 přestupků.

"V naprosté většině jde o lidi bez domova, kde je vymahatelnost pokut minimální, ti lidé si z nich naprosto nic nedělají. Proto jsme přitvrdili," řekl Šoba.

Na městskou část Brno-střed tak jen za poslední tři měsíce putovaly dvě desítky podnětů s návrhem na vyslovení zákazu pobytu v konkrétní lokalitě. A 12 lidí se už dozvědělo pravomocné rozhodnutí s vyslovením zákazu pobytu. Osm lidí následně strážníci podle mluvčího odhalili, že zákaz pobytu porušili a pro podezření ze spáchání trestného činu je předali státní policii. Pokud dotyční budou soudem uznáni vinnými za maření výkonu úředního rozhodnutí, hrozí jim až dva roky vězení.

"Spoustu lidí se na nás obrací, ať situaci řešíme a vyslovení zákazu pobytu se jeví jako jediná možnost, jak zlepšení stavu dosáhnout," uvedl mluvčí.

Hlídkám strážníků výrazně pomáhá městský kamerový systém, který protiprávní jednání zachytí. Díky obsluze kamer se strážníci o prohřešcích dozvědí často ještě dřív, než se k danému místu dostanou fyzicky. Pořízené záznamy jsou pak důležité i jako důkazní prostředek.

V Brně začal platit zákaz popíjení alkoholu a žebrání na vybraných místech v červnu 2010. Míří především proti bezdomovcům, kteří svým opilstvím a žebráním obtěžují lidi v centru města. Strážníci za tento přestupek dříve mohli udělit blokovou pokutu 1000 Kč, od loňského října je to až 5000 Kč.