Evropský soud nerozhoduje přímo o tom, zda má firma odškodné zaplatit, jen bude reagovat na otázku českého soudu, který požádal o výklad souvisejícího evropského práva. V této konkrétní kauze ještě unijní soud nedospěl k závěru, ovšem stanoviskem svého generálního advokáta se často řídí.

Ve věci dvou českých občanů, kteří kvůli více než pětihodinovému zpoždění letu z Ostravy do Burgasu žádají od Travel Service odškodné okolo 13.500 Kč a náklady řízení, se na Soudní dvůr EU obrátil Obvodní soud pro Prahu 6. Žádá vysvětlení, zda srážka letounu s ptákem představuje mimořádnou okolnost, které nebylo možné zabránit, tak, jak ji definuje evropské nařízení o náhradách a pomoci cestujícím v letecké dopravě. V případě mimořádné okolnosti přepravce cestující odškodňovat nemusí.

Generální advokát soudu ale míní, že za mimořádnou okolnost ve smyslu nařízení je možné pokládat jen situaci, která při normální praxi leteckého přepravce není obvyklá a která je zároveň svou podstatou mimo jeho kontrolu.

Advokát uznal, že srážka s ptákem je mimo kontrolu leteckého přepravce, je však třeba ji pokládat za obvyklou součást jeho každodenní činnosti. "Nebezpečí, které přítomnost ptactva na letištích představuje, je pro provozovatele letišť i pro letecké společnosti dobře známou skutečností. Navíc se takové střety odehrávají tak často, že je není možné považovat za mimořádné," míní generální advokát Bot.

Případ se v Česku dostal až k ústavnímu soudu. Ten v listopadu 2014 vyhověl firmě Travel Service a vrátil věc k projednání Obvodnímu soudu pro Prahu 6, který se s žádostí o vysvětlení následně obrátil na soud evropský.