Agentura AFP získala informaci, že Džihád Ahmad Dijáb před několika týdny odešel k brazilské hranici, vyhnul se kontrolám a od té doby byl nezvěstný. Novoa řekl, že toto úterý se Syřan přihlásil na konzulátu v Caracasu a řekl, že má v úmyslu odjet do Turecka a setkat se s rodinou. Prohlásil, že nemá zájem vrátit se do Uruguaye, ale že tuto jihoamerickou zemi požádá, aby mu pomohla s vycestováním.

Novoa řekl, že Uruguay nehodlá Syřanovi platit cestovní výlohy do Turecka ani nikam jinam, avšak nemá právní prostředky přinutit ho vrátit se do Uruguaye. Na konzulátu dostal možnost spojit se telefonicky s Červeným křížem a příbuznými.

Zpráva o pohřešovaném Syřanovu v Uruguayi vyvolala debatu kolem amerického programu vydávání vězňů z Guantánama do jiných zemí. Panují obavy, že se tito lidé, věznění původně za teroristické aktivity, připojí znovu k teroristům a obrátí zbraně proti USA.

Dijáb byl do Uruguaye poslán v roce 2014 s dalšími pěti osobami. "Byl bych raději, kdyby zůstal v Uruguayi s ostatními pěti," řekl v americké Sněmovně reprezentantů zvláštní zmocněnec amerického ministerstva zahraničí pro uzavření Guantánama Lee Wolosky, když odpovídal na kritiku republikánů ke Guantánamu.

Džihád Dijáb je členem Al-Káidy a byl specialistou na falešné dokumenty. Podle republikánského poslance Jeffa Duncana je možné, že teď pomáhá radikálům dostat se do USA nebo připravovat útok při olympiádě v Riu de Janeiro.