"Cisterny s řepkovým olejem jezdily z Polska do České republiky a zpět. Jediným důvodem tohoto putování hmoty bylo čerpání nadměrných odpočtů v České republice," řekla dnes novinářům Iva Stejskalová z Finančního úřadu pro Pardubický kraj.

Skupina využívala pro manipulaci s olejem skladový areál na Orlickoústecku. Policisté a celníci udělali minulý týden několik domovních prohlídek a prohlídek dalších prostor v Pardubickém kraji. Zároveň se konaly výslechy a prohlídky na Slovensku, kam řetězec firem vedl.

"Zajímavé je třeba i to, že platby za dodávky řepkového oleje plynuly během jednoho jediného dne od posledního článku řetězce až po ten první," uvedl policejní vyšetřovatel Michael Kastner. Zúčastněné firmy si navzájem přeprodávaly zboží za 190 milionů korun, konkrétně 324 cisteren oleje a 47 návěsů s řepkovým semenem.

Díky včasnému odhalení podvodů se podařilo prakticky celou dosud zjištěnou škodu kompenzovat. Část DPH byla vyplacena a podařilo se získat některé platby, zajištěny byly zásoby řepkového oleje, nemovitosti a peníze na bankovních účtech. Policie ale nevylučuje, že rozsah podvodů byl větší a že padnou další obvinění. Za daňové podvody hrozí pachatelům pět až deset let vězení.

Daňová Kobra v Pardubickém nedávno odhalila také rozsáhlé daňové podvody při fiktivním vývozu masa na Slovensko. Policie obvinila šest lidí ze zkrácení daně, čtyři skončili ve vazbě. Škoda dosáhla téměř 60 milionů korun. Finančnímu úřadu se podařilo zpětně vybrat na DPH 37,5 milionu korun, policisté zajistili dalších 15,2 milionu korun v nemovitostech, na hotovosti a na účtech. Velká část daňového úniku se tak vrátí státu.