Podle žalující strany město zneužilo libreto k vytvoření napoleonské expozice, kterou žalobci považují za nekvalitní. Výstava, která byla otevřena v opravených stájích a jízdárnách slavkovského zámku v květnu 2013, podle autorů libreta Jakuba Samka a Vladimíra Kočana obsahovala věcné chyby. Její uzavření městu na podzim 2013 kvůli sporům nařídil olomoucký vrchní soud, od června 2014 je ale otevřena podle města jiná výstava podle nového libreta s názvem Austerlitz - malé město velikých dějin.

Podle advokátky žalující strany Petry Štemberské Pospíšilové se její klienti snažili o změnu žaloby, kdy upozorňovali na údajné plagiátorství nově otevřené výstavy, soud ale změnu nepovolil a tímto se nezabýval.

"Pro nás je hlavně důležité zadostiučinění, že soud vyhodnotil, že tam došlo k porušení autorských práv. Musíme zvážit, zda zvolíme novou obranu, nebo zda budeme dále bojovat v rámci toho řízení případným odvoláním," řekla novinářům Pospíšilová.

Jak bude Slavkov u Brna postupovat, to se podle starosty města Michala Boudného (ČSSD) rozhodne až po doručení písemného vyhotovení rozsudku. "Půjde k projednání na právní odbor, poté na radu města a zastupitelstvo," řekl ČTK Boudný.

Spoluautor libreta Jakub Samek vnímá dnešní rozsudek spíše pozitivně, jak řekl ČTK. "Nejsme ale úplně nadšení z toho, že se soud nezabýval tím novým stavem, a trváme na tom, že město i nadále porušuje naše autorská práva," řekl Samek.

Vybudování expozice stálo zhruba 50 milionů korun, většinu uhradila EU. Uzavřena byla na podzim 2014 i výstava Austerlitz - malé město velikých dějin, kdy se tvůrci původního libreta ozvali s námitkou, že úpravy jsou jen kosmetické, chyby ve výstavě zůstaly, a je proto nutné ji uzavřít. Vedení města to učinilo, později ale expozici zase zpřístupnilo.

Rozsudek není pravomocný, obě strany se proti němu mohou po doručení jeho písemného vyhotovení do 15 dní odvolat.