Starostka města Carda Seidelová novinářům řekla, že ve městě explodovalo minimálně jedno výbušné zařízení. K výbuchu podle ní došlo u vchodu do areálu, kde se od pátku koná hudební festival Ansbach Open. V neděli měli vystoupit němečtí hudebníci Gregor Meyle, Philipp Dittberner a Joris Buchholz.

Jak uvedl portál nordbayern.de exploze nastala v neděli kolem 22:00 SELČ před vinárnou v ulici Pfarrstraße v historickém centru města. Někteří svědci podle DPA hovořili o dvou explozí.

Na místo okamžitě dorazila řada policistů, hasičů a záchranářů. Nasazena byla i speciální policejní jednotka. Nad místem létal podle svědků vrtulník. Historické centrum města bylo uzavřeno a přilehlé okolí, včetně hotelu, evakuováno.

Do města z Berlína míří bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Zasedá krizový štáb.

Čtyřicetisícový Ansbach leží asi 140 kilometrů severně od Mnichova, kde v pátek osmnáctiletý mladík v nákupním centru zastřelil devět lidí a pak sebe.

Pokud se potvrdí, že to nebyl výbuch plynu, půjde již o třetí útok v Bavorsku v posledním týdnu. Začátkem minulého týden sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu napadl ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekerou a nožem cestující a zranil přitom čtyři lidi.