Bavorský vyšetřovatel Robert Heimberger dodal, že mladý pachatel, označovaný jako David S., podle důkazů nalezených u něj doma navštívil místo v německém Winnendenu, kde v roce 2009 při střelbě ve škole přišlo o život 15 lidí, a pořídil si tam fotografie. Intenzivně také hrál násilné videohry, například Counter Strike.

Vyšetřovatelé potvrdili, že mladík se léčil s psychickými problémy. U něj doma se našly zdravotní záznamy, které ukazují, že trpěl stavy úzkosti a depresemi a že byl v ústavní a v ambulantní léčbě. Našly se i léky, zatím ale není jasné, zda je užíval. Loni strávil dva měsíce v léčebně kvůli sociální fobii a úzkosti při kontaktu s lidmi. V lékařské péči byl naposledy letos v červnu. V roce 2012 byl obětí školní šikany, vyšetřovatelé ale nevědí, zda to má souvislost s činem.

Že je mezi oběťmi více mladých jiného původu než německého, to vyšetřovatelé spojují s tím, že restauraci McDonald's v nákupním centru, kde útočník střílel, navštěvují často děti přistěhovalců. Pět mrtvých bylo nalezeno právě před restaurací rychlého občerstvení, dvě před obchodním centrem a jedna v obchodním centru. Jedna oběť byla nalezena před obchodem s elektronikou.

Zbraň si útočník zřejmě koupil anonymně na internetu, jak naznačuje historie v jeho počítači. Zbraň si pořídil přes takzvaný darknet, který je dostupný pouze přes speciální software. Zbraň byla kdysi přeměněna na divadelní, později však byla znovu upravena, aby se stala funkční, dodal Heimberger. Na zbrani byla certifikační značka ze Slovenska, což podle vyšetřovatelů naznačuje, že zbraň pochází buď přímo ze Slovenska, případně z České republiky.

Útočník se pokusil vylákat lidi do restaurace McDonald's pomocí falešného účtu na facebooku. Podle dosavadního vyšetřování ale mezi mrtvými nejsou lidé, kteří s ním byli v kontaktu na této sociální síti.

Útočník německo-íránského původu v pátek večer zastřelil u mnichovského nákupního centra devět lidí, z nichž sedm nebylo německého původu. Až na jednu oběť, které bylo 45 let, byli všichni ve věku 14 až 20 let. Počet zraněných se zvýšil na 35, z nichž tři jsou stále v kritickém stavu. Na místě padlo téměř 60 výstřelů.

Podle posledních zpráv byli mezi oběťmi dvě osoby německo-turecké národnosti, dvě oběti jsou Němci a další osoby měly národnost maďarskou, řeckou a tureckou a jedna oběť byla Kosovský Albánec. Jedna čtrnáctiletá oběť je bez státní příslušnosti.

Rodiče útočníka jsou stále v šoku, zatím tedy nemohli být vyslechnuti.

V německých médiích se objevily spekulace, že útok mohl být zaměřen proti Turkům a Arabům, kteří pachatele zřejmě šikanovali ve škole. Útočník, ač sám íránského původu, ale narozen v Německu, se cítil Němcem a podle serveru pi-news.net na Turky nadával. Vyšetřovatelé však tuto verzi nepotvrdili.