Zeman přijal zprávu o útoku s hlubokým zármutkem, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. "Mrzí mě, že si toto krvavé vraždění, kterého býváme svědky čím dál tím častěji, zvolilo za cíl Vaši dosud klidnou zemi. Ať už se jednalo o čin šílence, nebo o teroristický útok, jsem znepokojen nárůstem násilí v Evropě, kde lidský život, jak se zdá, pro některé přestává mít cenu," napsal Gauckovi. Jménem svým a občanů ČR vyjádřil soustrast i rodinám obětí a všem německým občanům.

"Vyjadřuji hlubokou lítost nad oběťmi útoku v Mnichově soustrast jejich rodinám a plnou podporu a solidaritu Bavorsku a Německu," uvedl dnes na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V tiskové zprávě útok odsoudil. "Bezpečnost se stává v dnešní Evropě jednoznačnou prioritou. Je nutno jednat společně tak, aby nás fanatici a násilníci nedonutili opustit náš svobodný a demokratický způsob života a naopak to byli oni, kdo budou poraženi a zničeni," napsal.

Předseda ODS Petr Fiala v tiskovém prohlášení zdůraznil, že bezpečnostní problémy Evropy se týkají i České republiky. "Musíme se starat o naši bezpečnost a rázně společně zasahovat proti všem, kteří ji mohou ohrožovat," uvedl.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v komentáři spojil střelbu v Mnichově s islámským terorismem, s nímž se podle něj nedá bojovat slovy. "Evropa musí konečně přistoupit ke konkrétním činům. Jsme to dlužni nevinným obětem teroristů," napsal dopoledne na twitteru hradní mluvčí.

Již v pátek večer se k atentátu vyjádřil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Útok označil za barbarský. "Znovu potvrzuje, v jak nebezpečném světě žijeme. Soucítím s našimi bavorskými sousedy," uvedl.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vyzval k tvrdému postupu proti těm, kdo podobné útoky podněcují a podporují. "Před takovým způsobem teroristických útoků nejsme nikdo v bezpečí," napsal na twitteru.

Podle německé policie z dosavadního vyšetřování nevyplývá, že měl útočník napojení na uprchlíky nebo radikály z takzvaného Islámského státu (IS). Prokázala se ale jasná souvislost mezi útokem a činem norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika, který přesně před pěti lety zavraždil 77 lidí. Střelec se zjevně před činem zabýval tématem hromadného zabíjení. Jeho čin si kromě devíti obětí vyžádal i 27 zraněných. Většina z nich byli mladí lidé.