Policie po útoku v pátek večer posílila kontrolní činnost na hranicích s Německem. Připraveny byly i zálohy a vrtulník. Podle Bocána byla tato opatření zrušena po oznámení německé policie, že byl nalezen útočník z nákupního centra. "Nadále platí opatření přijatá už po teroristických útocích v Bruselu," doplnil dnes Bocán. Podle něj tak pokračuje zvýšená hlídková činnost policistů v místech, kde se setkává více lidí, jako jsou třeba letiště, nákupní centra nebo nádraží.

Událost v Mnichově je třetím velkým útokem na civilisty v Evropě za posledních osm dní. K těm předchozím, které se odehrály ve francouzském letovisku Nice a v německé spolkové zemi Bavorsko, se přihlásila sunnitská radikální organizace Islámský stát. Její stoupenci oslavovali už v noci na dnešek čin střelce z Mnichova na sociálních sítích. "Islámský stát se šíří do Evropy," uvedl jeden z příznivců na twitteru.

Motiv útočníka z Mnichova není zatím jasný. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier řekl, že informace, které jsou zatím k dispozici, si odporují.

Nákupní centrum se nachází poblíž mnichovského olympijského stadionu, kde palestinská skupina Černé září v době konání olympijských her v roce 1972 unesla izraelské sportovce a 11 jich zabila.