Dienstbier uvedl, že dosavadní znění zákona bylo zjevně diskriminační. Novelu měl připravenou pro zavedení možnosti osvojení biologického dítěte partnera a čekal na rozhodnutí soudu, aby ji případně upravil. Nyní ji doplní o možnost osvojení člověkem, který žije v registrovaném partnerství. "Je to minimalistická úprava, kterou je třeba učinit," uvedl. Zdůraznil, že o adopci rozhodují soudy podle nejlepšího zájmu dítěte.

Dienstbier řekl, že předpokládá od politických kolegů kladné přijetí návrhu. "Všichni musíme respektovat nálezy Ústavního soudu," konstatoval. Možnost adopce pro registrovaný pár do novely nenavrhuje. Změna by ale umožnila postupně oběma partnerům dítě si osvojit, soud by však rozhodoval dvakrát. Poprvé by to bylo o žádosti o adopci dítěte jedním partnerem, podruhé o osvojení partnerova potomka.

S návrhem novely, která by umožnila adoptovat partnerům dítě jejich protějšku, přišli už zákonodárci předchozí Sněmovny. Kvůli pádu Nečasovy vlády se ale předloha nestihla projednat. Novou verzi pak předložila skupina poslanců z různých stran hned po nástupu Sobotkovy vlády v roce 2014. Od té doby tato norma leží v dolní parlamentní komoře. "Novelu se nepodařilo skoro dva roky zařadit jako pevný bod, některé strany to blokují. Domluvili jsme se, že možná bude průchodnější vládní návrh zákona," řekla novinářům jedna z předkladatelů novely, poslankyně Radka Maxová (ANO). Kabinet vládní novelu původně do svého legislativního plánu vůbec nezařadil, a to kvůli lidovcům.

Podle poslance Marka Bendy (ODS) předkladatelé v minulosti při zavedení registrovaného partnerství slibovali, že se nebude týkat adopcí. "Dneska se ukazuje, že to byla typická salámová metoda. Pokládám to za nešťastné, je na čase směřovat spíše k úvaze o tom, jestli registrované partnerství nezrušit," řekl Benda novinářům v reakci na rozhodnutí ÚS. Podle Maxové se ale společnost vyvíjí a od ustavení zákona své postoje k homosexuálům změnila.

O změny zákona usiluje nová generace aktivistů. Před pěti lety založila Platformu pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD), jejímž cílem je "úplné zrovnoprávnění" partnerství s manželstvím. Podle právníků PROUD rozdílnou úpravu života a věcí partnerských a manželských dvojic obsahuje víc než stovka předpisů. Členové platformy uvádějí, že za desetiletí platnosti normy se situace v Česku změnila a společnost se vyvinula. Určité věci, které v minulosti byly běžné, jsou pro lidi už nepřijatelné, uvádějí aktivisté.