Mezinárodní organizaci Lumos založila autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová. Česká pobočka funguje od roku 2008. Kritizuje vysoký počet dětí v ústavech. Prosazuje uzákonění zákazu posílat do ústavních zařízení malé děti. Česko je jednou z posledních evropských zemí, kde je možné dávat do ústavů chlapce a děvčata do tří let.

"Možnost adopcí registrovanými partnery vítáme. Sexuální orientace by neměla být překážkou vychovávat dítě. Pokud registrovaní partneři projdou procesem odborného posouzení jako všichni zájemci o adopci, rozšíří tak řady těch, kteří si mohou vzít dítě z ústavu," uvedla Křižanová.

Organizace poukazuje na dopady ústavní péče na vývoj dětí a jejich další život. "Při nejlepší vůli ústavní péče dítěti nemůže nahradit dětství v rodinném prostředí, které mu naopak může poskytnout registrovaný pár stejně jako pár manželský," dodala Křižanová.

Na konci roku 2014 bylo v ústavech 1213 dětí do tří let. V dětských domovech pro děti nad tři roky je kolem 5000 lůžek, počátkem loňského listopadu tam pobývalo 4300 dětí. "Celkový počet dětí v institucích se doposud snížil z 11.200 dětí v roce 2006 na 8285 v roce 2014," uvádí Lumos na svém webu.

S rozhodnutím soudu je spokojena i šéfka Střediska náhradní rodinné péče Praha Věduna Bubleová. Podle ní zrušené ustanovení bylo diskriminační. "Nemělo by se při rozhodování o osudu opuštěných dětí přihlížet, jaké orientace budoucí osvojitelé jsou. Rodinné prostředí je pro výchovu a vývoj dětí lepší než ústav," řekla ČTK Bubleová. Soudní zrušení ustanovení podle ní otevírá další možnost, jak mohou opuštěné děti prožít dětství v rodinách. Šéfka centra zdůraznila, že je ale vždy nutné posuzovat potřeby konkrétních chlapců a děvčat a pro ně hledat nejvhodnější náhradní rodiče.

Bubleová míní, že vyškrtnutý paragraf stav v Česku výrazně nezmění. Ne všichni registrovaní totiž budou o osvojení žádat. Partnerství od pololetí 2006 do konce loňska uzavřelo 2174 dvojic - tedy 4348 osob. Zhruba tři stovky párů soužití ukončily. Neregistrovaní si mohou děti osvojit už nyní.