Podle kriminalistů jde v Libereckém kraji o výjimečný případ, mnohem více je v regionu mezi uživateli drog rozšířen pervitin nebo marihuana. "Za mé praxe jsem se s heroinem setkal jenom minimálně. Zajistili jsme ho při náhodných záchytech, řádově šlo o gramy," uvedl vedoucí protidrogového týmu Pavel Folprecht. Policie se domnívá, že zadržený muž byl jediným distributorem heroinu v Libereckém kraji. "Další nejbližší jsou v Praze nebo Ústeckém kraji," dodal Folprecht. Policie u podezřelého při domovní prohlídce zajistila 20 gramů heroinu.

Dealer byl dlouhodobě bez zaměstnání a žil jen z prodeje drogy. Na heroinu byl sám dlouho závislý. Zatímco běžným uživatelům stačí denně gram, sám si musel aplikovat 2,5 gramu. Podle policie muž dovážel 50 až 100 gramů, které poté rozprodával uživatelům heroinu. Šlo o uzavřenou skupinu zhruba deseti lidí. "Držel si je na bázi obchodních vztahů, koncoví uživatelé si chodili k němu," uvedl Müller. Dealer sice nebyl v minulosti nikdy trestán, zadržení se ale snažil předejít. "Docházelo ke konspirativnímu jednání, měnily se časy schůzek, místa, málokdy se potkávali (odběratelé) společně," dodal Müller. Gram prodával dealer za 1250 korun. Odkud drogu získával, policie zjišťuje.

Kriminalisty překvapila reakce odběratelů heroinu, podle Müllera byla zcela odlišná od uživatelů pervitinu. "Ti, když mají poskytnout informace, tak nespolupracují, mají pocit, že mají vše pod kontrolou a zvládnou to. Tato skupina se postavila k tomu diametrálně odlišně. Řekli, konečně jste to posbírali, my nebude mít možnost se k heroinu dostat a máme šanci s tím něco udělat," uvedl. Heroin je podle libereckých kriminalistů velmi návykový, závislost se vytváří už po první dávce.