Okresní a odvolací soudy všechny tři muže v minulosti zprostily obžaloby, Nejvyšší soud však v roce 2014 vrátil případ k novému projednání. Benešovský soud poté obžalované uznal vinnými a uložil jim podmíněné tresty. Soudkyně poté uvedla, že okresní soud byl vázán právním názorem Nejvyššího soudu.

Předsedkyně senátu Lucie Černá se dnes ztotožnila s názorem benešovského soudu. "Šlo o to, aby byl legalizován původ té věci," uvedla při odůvodnění rozsudku. Dodala, že tresty považuje za spíše symbolické, vzhledem k tomu, jak dlouhá doba již od skutku uplynula.

Obraz namalovala Toyen v roce 1931. Patřil rodině Mlady Filípkové, které byl v roce 1992 ukraden. O čtyři roky později ho od pražského galeristy koupil právě Běhunčík. Ten poté požádal svého známého, sochaře a restaurátora památek Filipa, aby sehnal za provizi kupce. Filip do věci zaangažoval Šimona, který zřejmě plánoval, že obraz zakoupí do své sbírky.

Když obžalovaní v roce 2007 zjistili, že by obraz mohl být kradený, snažili se podle svého tvrzení nabídnout Filípkové finanční kompenzaci. Nejdříve jí nabízeli dva a poté 1,8 milionu Kč, přestože podle obžaloby věděli, že cena obrazu je mnohem vyšší. Podle dřívějších odhadů má dílo hodnotu sedm až osm milionů korun, prodejní cena by se mohla pohybovat mezi osmi a deseti miliony. Obžalovaní tvrdí, že chtěli zabránit pochybnostem, které by se v budoucnu mohly objevit.

Šimon dnes u soudu upozornil na to, že ačkoliv Nejvyšší soud rozhodnutí předchozích soudů zrušil, nedošlo podle něj během procesu ke změně důkazní situace. "Jsem trestán za dobrý skutek," uvedl. Řekl také, že medializace celého procesu ho výrazně poškozuje.

Obraz ukradl Filípkové v roce 1992 mladík ze sousedství. Byl odsouzen k pěti letům vězení, polovina trestu mu byla za dobré chování odpuštěna. Otázkou vlastnictví obrazu se nyní zabývá Obvodní soud pro Prahu 10, s rozhodnutím však podle dřívějších informací vyčkával na pravomocný rozsudek v trestní větvi kauzy. Olejomalba prozatím v soudní úschově.