Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dnes oznámil, že dva novináři místního rozhlasu RCN se v pondělí nevrátili se skupinou žurnalistů do města Tarra. V této oblasti ozbrojené složky od víkendu intenzivně pátrají po Španělce Hernándezové, která žije v Kolumbii od 90. let.

Úřady zatím oficiálně nepotvrdily, že Hernándezová byla unesena. Spekuluje se ale, že se stala rukojmím druhé největší gerilové skupiny v zemi, Vojska národního osvobození (ELN). Před dvěma měsíci přitom kolumbijská vláda oznámila, že se s touto skupinou dohodla na zahájení mírových rozhovorů.

Salud Hernándezová-Moraová, která má i kolumbijské občanství, je jednou z nejznámějších jihoamerických novinářek. Její sloupky v deníku El Tiempo patří k nejčtenějším v Kolumbii. Jsou často kritické k vládě prezidenta Santose a jejím mírovým rozhovorům s povstalci. I oponenti uznávají odvahu, s jakou tato novinářka jezdí dělat reportáže do oblastí konfliktu, v nichž jsou státní úřady prakticky nepřítomny.

"Salud byla v posledních téměř šesti letech odhodlanou kritičkou mé vlády," prohlásil v pondělí prezident Santos s odkazem na délku svého působení v nejvyšším úřadě. Dodal, že právě proto dal pokyn bezpečnostním složkám, aby vyvinuly maximální úsilí k jejímu nalezení a "vrátily jí svobodu, pokud je zadržována proti své vůli".

Kolumbie už je půlstoletí zmítaná boji vládních jednotek s radikálně levicovými povstalci, zejména z ELN a Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). S radikály z FARC vede vláda již přes tři roky jednání v Havaně o podmínkách ukončení konfliktu. Zbývá ale dořešit definitivní klid zbraní a odzbrojení jednotek.