Řidiče kontrolovala policie při páteční akci. Největšího hříšníka přistihla na silnici I/50 mezi Slavkovem u Brna a Bučovicemi, mladý muž v nákladním voze převážel hlínu. "Kolegové jej navedli k nedaleké benzince, kde už čekali pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu s rozloženými nájezdnými váhami. Ukázalo se, že na korbě měl šofér naloženo o téměř 14 tun více než povolují předpisy," uvedla Musilová.

Řidiči hrozí bloková pokuta do 15.000 korun a provozovateli vozidla uděluje správní orgán za každou započatou tunu nad povolenou mez pokutu 9000 korun. Takovéto porušení tedy může převýšit 100.000 korun.

Největší povolené hmotnosti silničních vozů upravuje vyhláška, podle níž záleží na počtu náprav. Například u vozidel se třemi nápravami je to 25 tun, u vozidel se čtyřmi a více nápravami 32 tun.

Přetížené nákladní vozy podle odborníků ročně poničí vozovky za stamiliony.

"Mimo to jsme také kontrolovali, zda řidiči dodržují povinné bezpečnostní přestávky. Pochybení jsme zjistili u dvou řidičů," uvedla mluvčí. Jeden ze šoférů byl cizinec. Zaplatil kauci 50.000 korun.