Podle Flídra 27 z 29 soudců trestního úseku krajského soudu konstatovalo, že proti Novotnému je v médiích vedena nechutná a cílená kampaň. Nevyjádřil se Novotný a jedna soudkyně. Jak Flídr uvedl, na Novotného byl podaný podnět ke kárnému řízení u Krajského soudu v Brně, Vrchního soudu v Olomouci, Nejvyššího soudu v Brně a na ministerstvu spravedlnosti a dvě trestní oznámení.

"Jmenovaný má výborné pracovní výsledky, v roce 2015 mu Vrchním soudem nebyla zrušena a vrácena ani jedna věc," řekl Flídr. Podle něj dotyčné kauzy byly soudci přiděleny rozvrhem práce.

Podle Flídra se nelze vyjadřovat ke kauzám obžalované Vitáskové a obžalovaných Zemků v případě solárních elektráren, stejně tak ke kauze obžalovaného Zadeha. "Pokud jde o odsouzeného řidiče Nováka, je třeba konstatovat, že konečný trest mu uložil vrchní soud, nikoliv senát Mgr. Novotného," uvedl Flídr.

Řidiče Nováka poslal Novotný na 15,5 roku do vězení za vytlačení dodávky ze silnice. Čin kvalifikoval jako pokus o vraždu. Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí zmírnil na 6,5 roku za pokus o těžké ublížení na zdraví. Muž se před nástupem do vězení podle jeho rodičů upil k smrti.

"Obžalovaný přicházel opilý již k soudnímu jednání," uvedl Flídr. Tresty u krajských soudů jsou i výrazně vyšší. "Přesto není známo, že by se někdo jiný kvůli trestu upil k smrti, jak je uváděno. Každého lidského života je škoda, hledat však viníka v rozhodnutí soudu prvního stupně je absurdní," uvedl Flídr.

"Pokud někdo tvrdí, že se jmenovaný soudce, o jehož morální integritě nemám nejmenší pochybnosti, zpronevěřil svému slibu, zákonům a zneužívá svou pravomoc, pak by měl tato tvrzení doložit důkazy," uvedl na dotaz ČTK předseda krajského soudu Milan Bořek. Jak doplnil, v opačném případě obvinění, že jmenovaný soudce manipuluje s přidělenými spisy či s přísedícími, vyznívá jako nekorektní. "Velmi mne mrzí, že věcná stránka jeho rozhodování ustupuje zcela do pozadí," uvedl Bořek.

Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh, který je souzený za daňové úniky, si stěžuje na přístup Novotného. Obhájce dalšího z obžalovaných v Zadehově kauze obvinil Novotného z podjatosti. Řekl, že je k jeho klientovi otevřeně nepřátelský.