Obžalovanému hrozilo dva až osm let. Podle rozsudku musí Janošek zaplatit poškozeným peníze za jejich nemovitosti, které mu prodali, aniž o tom věděli. "Nebylo mu možné přiznat žádnou polehčující okolnost. Obžalovanému přitěžuje, že trestný čin spáchal po předchozím uvážení, ze ziskuchtivosti a škoda téměř devětkrát přesáhla hranici značné škody. Trestný čin navíc spáchal na více osobách," uvedl předseda senátu Stanislav Urbanec. Trest je podle něj přiměřený.

Podvodu se muž podle soudu dopustil ve třech případech, všechny byly identické. Janošek před poškozenými předstíral, že s nimi jedná o půjčce či o rekonstrukci jejich nemovitosti, místo toho jim podstrčil kupní smlouvu na prodej jejich domů a pozemků. Využil přitom důvěry lidí, kteří si nepřečetli, co podepisují. Cenu, na které se strany údajně dohodly, jim nikdy neuhradil. V prvním případě přišli manželé v roce 2010 o dům v hodnotě 2,8 milionu korun, v dalším přišla žena o pozemky v hodnotě 40.000 korun a v posledním případě další muž o dům za 1,6 milionu korun.

Obhajoba se dnes domáhala zproštění obžaloby, tvrdila, že nelze poškozeným majitelům věřit. "Jejich tvrzení jsou až neuvěřitelná. Tito lidé dali svůj podpis na kupní smlouvu, kde je výslovně napsáno, že jde o kupní smlouvu, podepsali dokonce plnou moc na podání vlastnického práva. Poté podepsali s obžalovaným nájemní smlouvy, podle kterých mohou bydlet ve svých nemovitostech," uvedl obhájce. Janošek dnes před soudem tvrdil, že tito majitelé sami projevili zájem o prodej svých domů. Podmínkou prý bylo, že je tam nechá za nízký nájem bydlet. "Všechny peníze byly vyřešeny ještě před podpisem smlouvy," hájil se muž.

Janošek byl původně obžalován i z dalších podvodů, celková škoda byla na začátku procesu odhadována na sedm milionu korun. Krajský soud jej však v dalších případech zprostil obžaloby. Proti zprošťující části rozsudku se nikdo neodvolal, nabyla tak již právní moci.